www.rethymnonews.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΡΕΘΥΜΝΟ

Απαντήσεις Δημοτικής Αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο Λογοδοσίας Ιουνίου 2024, 01/07/2024

αρχείο λήψης 2024 03 21t142918.134

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, στο οποίο η Δημοτική Αρχή απάντησε στα ερωτήματα και στα θέματα που έθεσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Στο θέμα με τίτλο «Κατασκευή παράκαμψης στο Ατσιπόπουλο» που έθεσε η Δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού «Μαζί για την Αλλαγή» κ. Καλλιόπη Παπατζανή απάντησε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης και η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Ρεθύμνης κ. Πόπη Τζανακάκη.  

Όπως τόνισαν, ο λεγόμενος “Περιφερειακός δρόμος Ατσιποπούλου”, ο οποίος έως σήμερα εξυπηρετεί την διέλευση πεζών και οχημάτων, ουσιαστικά και τυπικά είναι ρέμα, κατά ένα τμήμα ανοικτής ροής και κατά ένα τμήμα πλακοσκεπής οχετός.

Ο κ. Δήμαρχος τόνισε την πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα ακολουθώντας τα βήματα που προβλέπονται μέσα από την κείμενη νομοθεσία.

Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα θα προωθηθούν στα δημοτικά όργανα οι σχετικές διαδικασίες που περιλαμβάνουν την λήψη αποφάσεων για την εκπόνηση:

1) Υδραυλικής μελέτης για τον υπολογισμό της υδραυλικής διατομής-παροχής.

2)οριοθέτηση του ρέματος.

3)έλεγχος των έργων διευθέτησης προς δυο κατευθύνσεις α) για την επάρκεια διατομής και β) με έλεγχο φέρουσας ικανότητας.

4)σχετικές εγκρίσεις από αρμόδιες Υπηρεσίες και τέλος δημοσίευση σε ΦΕΚ.

Ο κ. Δήμαρχος επισήμανε, ότι ήδη η Τεχνική Υπηρεσία έχει κάνει δειγματοληψία (καρότα) από την πλάκα του τεχνικού για εκτίμηση ικανότητας του υφισταμένου σκυροδέματος και εκτιμάται, πως για προληπτικούς λόγους θα πρέπει να απαγορευθεί η διέλευση βαρέων οχημάτων πάνω από τον πλακοσκεπή οχετό, έως ότου ολοκληρωθούν οι μελέτες και υπάρξουν απτά αποτελέσματα για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται.

Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειας έκδοσης αποφάσεων και τοποθέτησης σχετικής σήμανσης τις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με το θέμα «Καταπατήσεις δημόσιων δρόμων» που υπέβαλε η δημοτική σύμβουλος κ. Ιωάννα Δακανάλη της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ρεθύμνου» απάντησε η Διευθύντρια των Τεχνικών υπηρεσιών Δήμου Ρεθυμνης κ. Πόπη Τζανακάκη.

Στην απάντηση της  δόθηκαν λεπτομερείς αναφορές για τις άμεσες παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τις υπηρεσίες, οι οποίες με αποτελεσματικότητα αντιμετώπισαν τα προβλήματα που υπήρχαν και οι δρόμοι είναι ανοικτοί για τους διερχόμενους προς τις ακτές.  

Ειδικότερα, επισημάνθηκε, ότι σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν. 1337/1983 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει : «σε περιοχές εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων ή οικισμών προ του 1923 και σε ζώνη πλάτους 500 μ. από την ακτή ή την όχθη δημόσιων λιμνών (εκτός αν έχει οριστεί μεγαλύτερο πλάτος Ζ.Ο.Ε. κατά το άρθρο 29 του νόμου αυτού) δεν επιτρέπονται οι περιφράξεις. Με το Διάταγμα αυτό καθορίζονται οι προϋποθέσεις εφαρμογής της διάταξης αυτής που επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση περίφραξη, ως και ο τρόπος, το είδος και η έκταση της περίφραξης αυτής. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και καθώς η πρόσβαση στην ακτή συμβάλλει τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην ανάγκη της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στις ακτές η Τεχνική Υπηρεσία έχει ήδη ενημερώσει εγγράφως τους ιδιοκτήτες που αναφέρονται στην ερώτηση της Δημοτικού Συμβούλου.

Όσον αφορά τον ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας, στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου, του έχει ζητηθεί να εφαρμόσει την οικοδομική του άδεια αφήνοντας απερίφραχτο το τμήμα που οδηγεί στην ακτή όπως αυτό περιγράφεται στο θεωρημένο στην άδεια του Τοπογραφικό Διάγραμμα.

Για την κατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας, στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου, που βρίσκεται στο στάδιο των χωματουργικών, ζητήθηκε εγγράφως να οριοθετηθεί η λωρίδα που οδηγεί στην ακτή, για την ασφάλεια τόσο των διερχόμενων πολιτών όσο και των συνθηκών του εργοταξίου.

Σύμφωνα με την κ. Τζανακάκη, υπάρχει και τρίτη περίπτωση, στον Αδελιανό Κάμπο όπου ο ιδιοκτήτης ακινήτου ενημερώθηκε για πρόθεση του Δήμου να την εφαρμοστεί  και να οριοθετηθεί ανταλλάξιμο κληροτεμάχιο ιδιοκτησίας Δήμου Ρεθύμνης που οδηγεί στην ακτή. Η πρόσβαση έχει οριοθετηθεί κατά το ήμισυ.

Τέλος, υπάρχει συνεργασία με τους μηχανικούς του Αναπτυξιακού Οργανισμού για την εύρεση και την οριοθέτηση των δρόμων που οδηγούν στις ακτές κατά προτεραιότητα στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου, ενώ πρόκειται να τοποθετηθούν άμεσα  πινακίδες που θα υποδεικνύουν την πρόσβαση στη θάλασσα.

Για το θέμα συζήτησης «Αξιοποίηση σχολικών αυλών» που έθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Μαζί για την αλλαγή» και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.  κ. Νίκος Φωτάκης, απάντησε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης.

Ο κ. Αντιδήμαρχος αφού ανέλυσε το νομικό καθεστώς για το πως καθίσταται δυνατό να αξιοποιούνται οι σχολικές αυλές ανέλυσε το τι έχει γίνει έως σήμερα αλλά και τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, όπως παρατίθεται παρακάτω.

1. Παραχωρήσεις Σχολικών Αυλών τη θερινή περίοδο 2024 για δραστηριότητες παιδιών και νέων

Α. Παραχωρήσεις χρήσης  με τη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (υπ΄αρ. 235/20-05-2024):

α) του 13ου   Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου προς την Ένωση  Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ρεθύμνης, μετά το πέρας του διδακτικού έτους, για τη λειτουργία θερινού προγράμματος απασχόλησης τέκνων αστυνομικών που φοιτούν στην  πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με την ονομασία «Δράσεις και δημιουργία, για την απασχόληση παιδιών γονέων Σωμάτων Ασφαλείας»

β) του  14ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου (αύλειος χώρος και κλειστός χώρος πολλαπλών χρήσεων κατά την ύπαρξη δυσμενών καιρικών συνθηκών)  προς  την Ακαδημία Τένις Ρεθύμνου για την εκμάθηση τένις σε παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών, κατά το διδακτικό έτος 2024-2025, εκτός του ωρολογίου διδακτικού προγράμματος και τη λήξη του ολοήμερου σχολείου,

γ) του 3ου Δ.Σ. Ρεθύμνου (αύλειου χώρου) προς τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ρεθύμνου για τη διενέργεια αθλοπαιδιών μεταξύ των νέων εφέδρων στρατιωτών

Β. Παραχωρήσεις χρήσης  με  Έγκριση Δ.Σ. Σχολικής Επιτροπής εισηγητικού χαρακτήρα προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Για τις παρακάτω θα πρέπει να ληφθεί σχετική απόφαση του επόμενου δημοτικού συμβουλίου.

α) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου (αμφιθεάτρου και τεσσάρων αιθουσών)  προς την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μουσικός Καρπός» για την πραγματοποίηση του 6ου Φεστιβάλ Χορωδιακών και Μουσικών Συνόλων που θα πραγματοποιηθεί  στο Ρέθυμνο καθημερινά από 8 έως 11 Ιουλίου 2024 με δωρεάν συμμετοχή των μαθητών.

β) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου (αμφιθεάτρου)  προς την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μουσικός Καρπός», για την πραγματοποίηση των μαθημάτων – προβών της χορωδίας, κάθε Τετάρτη από τις 19 Ιουνίου έως και την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024 από τις 17:15 έως 18:45.

γ) του Δημοτικού Σχολείου Αργυρούπολης (του αύλειου χώρου και της αίθουσας Γ- Δ) προς το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων κοινού ενδιαφέροντος την 10η, 21η, και 28η Ιουλίου 2024  και την 21η και 25η Αυγούστου 2024 .(αναπαράσταση εθίμου κλήδονα, βραδιές κινηματογράφου, αναβίωση κρητικής καντάδας).

δ) του Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής (αύλειου χώρου και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων) προς το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την πραγματοποίηση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (σινεμά, κουκλοθέατρο, καραγκιόζης) κατά τους θερινούς μήνες (από 30 Ιουνίου έως 30 Αυγούστου).

ε) του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου (αίθουσας πολλαπλών χρήσεων) προς την Ακαδημία Ξιφασκίας Ρεθύμνου, για την πραγματοποίηση προπόνησης των τμημάτων αυτής.

 2. Οργάνωση Καινοτόμου δράσης Δημοτικής Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών για τη θερινή περίοδο 2025

Α. Σκεπτικό

Καλοκαίρι σημαίνει τέλος στο σχολείο για τα παιδιά μας. Δεν τελειώνουν όμως οι ανάγκες των οικογενειών για δημιουργική απασχόληση των παιδιών και των παιδιών για παιχνίδι, άθληση και συναναστροφή. Ίσα ίσα οι ανάγκες μεγαλώνουν μάλλον και καλό είναι αυτό. Ε μη την πατήσουμε και φάμε αρκετό χρόνο από το καλοκαίρι μπροστά από ένα κινητό…

Με αυτά κατά νου η Διοίκηση του Δήμου μας πήρε την απόφαση να οργανώσει την αξιοποίηση των αύλειων χώρων των σχολικών μονάδων ώστε να μετατραπούν για σχεδόν 2 μήνες σε καλοκαιρινούς παιδότοπους που θα φιλοξενούν εκατοντάδες παιδιά από το πρωί μέχρι το μεσημέρι με πλήθος δραστηριότητες που θα τα γεμίζουν χαρά και καλή διάθεση. Εντάξει θα μένει και αρκετός χρόνος για θάλασσα και παιχνίδι.

Αυτό για να γίνει ως μια συλλογική και επιτυχημένη παρέμβαση που κάθε χρόνο θα αγκαλιάζει και περισσότερους/ες χρειάζεται καλή προετοιμασία, επαγγελματισμό για την αναγκαία ασφάλεια, τις ποιοτικές δραστηριότητες (αθλήματα, τέχνες, δημιουργικό παιχνίδι, κολύμβηση κ.α.), την αναβάθμιση των υποδομών ώστε να είναι πραγματικά ελκυστικό για τα παιδιά να βρίσκονται με τους φίλους τους σε ένα χώρο που θα τα κάνει να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο το σχολείο ως μια ευρύτερη έννοια.

Άρα προτιθέμεθα ότι το 2025 θα εφαρμόζεται για 1η χρονιά η δράση Καλοκαιρινοί Παιδότοποι σε σχολεία μας στο Ρέθυμνο για εκατοντάδες παιδιά, με τους κατάλληλους επαγγελματίες εκπαιδευτικούς, τις βέλτιστες υποδομές για περίπου 2 μήνες.

Με μέριμνα για το καλοκαίρι είναι βέβαιο ότι θα φροντίσουμε έτσι ακόμη καλύτερα τις σχολικές μονάδες για όλη τη χρονιά σε όλα τα επίπεδα και το όραμα μας για ένα Ρέθυμνο με ευτυχισμένους πολίτες και με σεβασμό στο δημόσιο χώρο θα εξελίσσεται διαρκώς.

Β. Τεχνοοικονομικό Αρχικό Σχέδιο

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΟΤΟΜΟΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2025

ΟΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ 500

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΩΡΕΣ 07:30 – 15:30

ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ:  Τρίτεκνοι, Πολύτεκνοι, Μονογονεϊκές Οικογένειες, εργαζόμενοι και οι δύο

γονείς.

ΣΧΟΧΟΙ: Κοινωνικοποίηση των παιδιών, αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, εναρμόνιση της οικογενειακής ζωής, περιορισμός του να βρίσκονται τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη παθητικά, κοινωνική πολιτική για όλες και όλους, δέσιμο των παιδιών μέσα από το παιχνίδι και την χαρά, θέσεις εργασίας, πολιτισμική και αισθητική στήριξης της νέας γενιάς.

3. Λειτουργούντα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) στη Δ.Ε. Αρκαδίου και στη Δ.Ε. Νικηφόρου Φωκά και ΚΔΑΠ ΔΕ Ρεθύμνης (15ο Δημ. Σχολ.) – Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κα Άννα Ελευθεριάδου

Τα ΚΔΑΠ του Δήμου Ρεθύμνης λειτουργούν εδώ και τρία χρόνια, ενώ στόχος είναι ο Δήμος να προσφέρει δημιουργική απασχόληση παιδιών τόσο στον αστικό ιστό αλλά κυρίως στην περιφέρεια, στις πιο απομακρυσμένες από το αστικό κέντρο περιοχές, ώστε τα παιδιά να έχουν μια ποιοτική απασχόληση το απόγευμα και ταυτόχρονα, να αξιοποιήσει τη δυνατότητα του προγράμματος Εναρμόνισης της Οικογένειας και να απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους στο μέγιστο δυνατό.

Οι δράσεις είναι οργανωμένες με κανονισμό εσωτερικής υπηρεσίας των ΚΔΑΠ, λέγοντας με βάση τον πρότυπο κανονισμό της ΕΕΤΑΑ. Τα ΚΔΑΠ λειτουργούν με σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Παιδείας των Σχολικών Συμβουλίων και των τοπικών Προέδρων.

 4.      Οργάνωση Θερινού Μαζικού Σχολικού Αθλητισμού σε αυλές σχολείων (Προβιάς – Παπαδογιάννης)

Είναι σε αρχικά στάδια ωρίμανσης θα ενημερωθεί σχετικά το Δημ. Συμβ. από τους Αντιδημάρχους.

Συμπέρασμα:

«Με βάση τα παραπάνω θεωρώ ότι είναι προφανές ότι υπάρχει όχι μόνο λεπτομερής σχεδιασμός για τη  μετατροπή των σχολικών αυλών σε ενεργούς δημόσιους χώρους στον αστικό ιστό αλλά ότι και σήμερα και στο παρελθόν οι σχολικές αυλές αξιοποιούνται, στα μέτρα του εφικτού, για την κάλυψη των αναγκών της νεολαίας του Δήμου μας κατά την θερινή και όχι μόνο περίοδο» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, στον επίλογο της τοποθέτησης του.

Ακολούθησε η συζήτηση του θέματος «Η απαγόρευση κυκλοφορίας στο ανατολικό τμήμα της πλατείας Σοχώρας, πεζοδρόμηση  της βάσει της 24/2020 Κανονιστικής Απόφασης της Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Ρεθύμνης» που έθεσε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ.Σ. Ρεθύμνου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, απάντησαν ο Δήμαρχος κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης και ο Αντιδήμαρχος κ. Στέλιος Ξεζωνάκης.

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος τόνισε, τόνισε, ότι η δεν υπάρχει ισχύουσα κανονιστική απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας και πεζοδρόμηση στο ανατολικό τμήμα της πλατείας Σοχώρας. Όπως εξήγησε, υπήρξε σχετική απόφαση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής το 2020 που προωθήθηκε αρμοδίως στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που όμως,  ποτέ δεν προχώρησε στις αντίστοιχες αποφάσεις κύρωσης της και δεν την προώθησε για δημοσίευση σε ΦΕΚ, ως είχε αρμοδιότητα.

Ο κ. Δήμαρχος επεξήγησε, πως ειδικά οι κανονιστικές αποφάσεις για ρυθμίσεις κυκλοφοριακών θεμάτων, ο νόμος είναι ρητός ως προς την δημοσίευση της σχετικής απόφασης σε ΦΕΚ.

Ως εκ τούτου, δεν υφίσταται Κανονιστική Απόφαση απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο ανατολικό τμήμα της πλατείας Σοχώρας και πεζοδρόμηση της.

Επιπλέον, εξήγησε, ότι το θέμα αυτό θα έρθει εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε μετά από διάλογο με τους κατοίκους που δεν είναι απολύτως σύμφωνοι με αυτή την προοπτική ώστε μετά από διαβούλευση να προωθηθεί στα αρμόδια όργανα του Δήμου και να ληφθούν αποφάσεις περί κανονιστικής απόφασης.

Ο Δήμαρχος κάλεσε όλες τις παρατάξεις να συνεργαστούν, να εξετάσουν την απόφαση που είχε ληφθεί από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής το 2020, να προβούν σε βελτιωτικές παρεμβάσεις και να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα ώστε νόμιμα και σωστά να προχωρήσει το όλο θέμα.

Ακολούθως ο Αντιδήμαρχος, αρμόδιος για τα κυκλοφοριακά θέματα κ. Στέλιος Ξεζωνάκης ενημέρωσε το σώμα για το χρονικό της συγκεκριμένης υπόθεσης που έχει ως ακολούθως:

Με την 24/2020 Απόφαση της Ε.Π.Ζ. προτάθηκε κυκλοφοριακή ρύθμιση στην περιοχή της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου ως εξής:

«1) Χωροθετεί μία θέση φορτοεκφόρτωση επί της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου, στην νότια πλευρά αυτής, 5 μέτρα δυτικά της εξόδου της οδού Πρεβελάκη, έμπροσθεν του παλαιού περιπτέρου που βρισκόταν εκεί. Όλα τα οχήματα φορτοεκφόρτωσης θα προσεγγίζουν την πλατεία από την οδό Πρεβελάκη (όπως γίνεται σήμερα) θα στρίβουν αριστερά και θα εξυπηρετούν τα καταστήματα μέσω της άνω θέσης, που θα έχει μήκος 10 μέτρων.

2) Χωροθετεί 2 ζώνες για αποκλειστική στάθμευση μηχανών, μία στην νότια πλευρά της πλατείας, σε συνέχεια της άνω θέσης φορτοεκφόρτωσης και μία στην οδό Μελισσινού στο ύψος της Πλατείας, σε υφιστάμενη εσοχή στάθμευσης.

3) Απαγορεύει την κυκλοφορία στο ανατολικό τμήμα της πλατείας, μπροστά από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η ρύθμιση θα γίνει με την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος (βυθιζόμενης μπάρας) πλησίον της συμβολής της πλατείας με την οδό Κορωναίου, στο ύψος του Καφέ Αστέρας. Τα οχήματα θα πηγαίνουν στην οδό Κεφαλογιάννη μέσω της οδού Λουκάκη, στην νότια πλευρά της πλατείας. Η είσοδος της Παλιάς Πόλης από την οδό Κορωναίου θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά όπως λειτουργεί σήμερα. Εξαίρεση στην ρύθμιση θα αποτελούν τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. και των περιοίκων που έχουν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης με είσοδο – έξοδο από την Πλατεία, που θα επιτρέπεται να έχουν διέλευση από την Πλατεία.

4) Μετατρέπει σε διπλής κατεύθυνσης τη μικρού μήκους ανώνυμη δημοτική οδός που ενώνει την Μελισσινού με την πλατεία, δίδοντας πρόσβασης στα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. να εισέρχονται και από εκεί προς τον χώρο των Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η διέλευση από την πλατεία. Στην ανατολική πλευρά του άνω δρόμου θα δημιουργηθεί χώρος αποκλειστικής στάθμευσης μηχανών (καταργείται η 19/2023 Κανονιστική περί απαγόρευση στάσης και στάθμευσης) ενώ στην δυτική πλευρά θα συνεχίσει να υπάρχει η προσωρινή στάση υπηρεσιακών οχημάτων της Αστυνομίας, όπως και σήμερα.»

Η Απόφαση της Ε.Π.Ζ. στάλθηκε για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Δ/νση Κρήτης, Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου (Α.Π. εγγράφου 23838/27-9-2020), αφού προηγήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες (τοιχοκόλληση, δημοσίευση στον τύπο κλπ).

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκτοτε δεν απάντησε στην παραπάνω αίτηση.

Η δημοτική αρχή εγκατέστησε τον προβλεπόμενο εξοπλισμό αναμένοντας την απάντηση.

Σ’ αυτό το διάστημα υπήρξαν αντιδράσεις από κατοίκους της οδού Μελισσηνού και από ιδιοκτήτη παρακείμενου ξενοδοχείου για την απαγόρευση κυκλοφορίας στο ανατολικό τμήμα της πλατείας.

Η Α. Δ. Ρεθύμνου επίσης είχε κάποιες εν     ωηωξηστάσεις όσον αφορά τις θέσεις στάθμευσης των δίκυκλων και τις θέσεις φορτοεκφόρτωσης.

Τέθηκε επίσης από την Α. Δ. το θέμα του ωραρίου λειτουργίας της ρύθμισης.

Οι συζητήσεις με την Α.Δ. έχουν ολοκληρωθεί και θα ενσωματωθούν στην καινούργια ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα.

Τέλος συζητήθηκε το θέμα της περιουσίας του Δημοτικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης που έθεσε ο Επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ρεθύμνου» κ. Μανούσος Μανουσογιάννης.

Επί των ισχυρισμών του κ. Μανουσογιάννη απάντησε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, οι Αντιδήμαρχοι και πρώην πρόεδροι του ΝΠΔΔ του Δημοτικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου κ.κ. Στέλιος Σπανουδάκης και Γιώργης Σκορδίλης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Μαρίνος Ρουσσιάς.  

Όπως εξήγησαν, από το 2007 και εντεύθεν, καταγράφηκε πλήρως ό,τι αφορούσε την περιουσία του Δημοτικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και ξεκίνησαν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να κατοχυρωθεί και να διασωθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια σειρά ακινήτων.

Η πολυετής και επίπονη αυτή εργασία έγινε στην βάση ενός περίπλοκου νομικού καθεστώτος, το οποίο αφορά παλιά και μη λειτουργούντα νομικά πρόσωπα, που ουσιαστικά καθίστανται εχθρικά απέναντι στην δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας αυτής.

Ο κ. Δήμαρχος εξήγησε την τεράστια δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα από τις δημοτικές υπηρεσίες και τα κατά καιρούς διοικητικά συμβούλια του νομικού προσώπου του Δημοτικού Νοσοκομείου, έκανε λόγο για ουσιαστικά επιτεύγματα ως προς την διάσωση των ακινήτων αυτών που είχαν απομείνει μετά από τόσες δεκαετίες που είχαν παρέλθει και κατέστησε σαφές, πως πολύ σύντομα θα έχει κατοχυρωθεί η περιουσία αυτή όπως προβλέπει ο νόμος.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την ολοκλήρωση μιας μακροχρόνιας και σύνθετης γραφειοκρατικής δουλειάς, η οποία  θα δώσει την δυνατότητα πλήρους κατοχύρωσης και ακολούθως αξιοποίησης των ακινήτων που ανήκουν στα κληροδοτήματα του Δημοτικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Related posts

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ζεσταίνουν τις μηχανές τους οι αγρότες εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης – Τι ζητούν

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Λάβετε μέρος στην έρευνα συμπεριφοράς κινητικότητας της πρωτοβουλίας «SMARTA-NET»!

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Εργάτες γης: Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση των ελλείψεων

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Leave a Comment