www.rethymnonews.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομόφυλα ζευγάρια: Ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή – Τα όχι και οι αποχές σε όλα τα κόμματα, μετά το… μασάζ

Vouli Mak2

Το βράδυ της Πέμπτης η τελική ψηφοφορία, μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Με συνθήκες ευρύτατης συναίνεσης που μπορεί να εξασφαλίσει την θετική ψήφο τουλάχιστον 180 βουλευτών, παρά τις διακομματικές διαφοροποιήσεις, ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Ολομέλεια της Βουλής. Στην τελική ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης 15/2 μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, αναμένεται να καταγραφεί η πολιτική σύμπτωση των ευρύτερων πτερύγων της Βουλής, από την Αριστερά έως την Κεντροδεξιά. Ηδη κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στις αρμόδιες επιτροπές του κοινοβουλίου οι εισηγητές των Ν.∆., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσαν ότι στηρίζουν επί της αρχής τις ρυθμίσεις διαμορφώνοντας δυνητική πλειοψηφία 243 βουλευτών, όσους δηλαδή διαθέτουν τα πέντε συγκεκριμένα κόμματα. Ωστόσο, ο τελικός πήχης θα βρίσκεται πιο χαμηλά καθώς 55-60 βουλευτές από την πλειοψηφία, την αξιωματική αντιπολίτευση και τη Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να διαφοροποιηθούν καταψηφίζοντας ή απέχοντας από την ψηφοφορία.

Αποδοτικό

Η εκτεταμένη συζήτηση των διατάξεων και το εντατικό «μασάζ» του Μεγάρου Μαξίμου στη «γαλάζια» Κ.Ο. έχουν αποδώσει αρκετά καθώς τα κατά και οι αποχές έχουν περιοριστεί σημαντικά. Από τους 90-100 βουλευτές που δήλωναν αρχές Ιανουαρίου ότι δεν θα ψηφίσουν, σήμερα ο αριθμός έχει πέσει στους 45-50. Παράλληλα, ο ήπιος και σχεδόν δημόσιος εσωκομματικός διάλογος που αναπτύχθηκε τον τελευταίο μήνα μεταξύ της κυβέρνησης και των διαφωνούντων βουλευτών έχει σχεδόν… κανονικοποιήσει τις «γαλάζιες» αντιδράσεις ώστε να θεωρείται πιο λογικό να διαφοροποιηθεί στον γάμο των ομόφυλων ένας βουλευτής της Ν.∆. απ’ ό,τι ένας του ΠΑΣΟΚ ή πολύ περισσότερο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό βέβαια βοήθησε και ο εκτονωτικός χειρισμός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε δημόσια ότι κατανοεί τις διαφωνίες και ανέδειξε ως συμβιβαστική και αξιοπρεπή λύση για την κυβέρνηση και τους βουλευτές την αποχή αντί να κουνήσει το δάχτυλο και να επιβάλει κομματική πειθαρχία.

Το μέλλον των υφυπουργών

Υπό αυτά τα δεδομένα το ενδιαφέρον εστιάζεται σε επιμέρους τοποθετήσεις και ιδίως στην ψήφο των μελών της κυβέρνησης. Η αποχή του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη είναι γνωστή και θεωρείται δεδομένη – άλλωστε την επανέλαβε στη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Κυριακή στο «ΘΕΜΑ». Από εκεί και πέρα, τέσσερις υφυπουργοί (Γιάννης Μπούγας, Μαρία Κεφάλα, Σταύρος Κελέτσης και Γιάννης Κεφαλογιάννης) θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή αν θα υπερψηφίσουν ή θα επιλέξουν και οι ίδιοι την οδό της αποχής. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η αποχή του κ. Βορίδη δεν θα έχει επιπτώσεις αναφορικά με την παραμονή του στην κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Επικρατείας φέρεται να είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή, πριν από την ανάληψη καθηκόντων του, τη διαφωνία του με τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Φαίνεται ωστόσο ότι δεν ισχύει το ίδιο με την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα και τον υφυπουργό ∆ικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα, καθώς τα χαρτοφυλάκιά τους σχετίζονται άμεσα με τις προωθούμενες διατάξεις.

Τα δηλωμένα

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν συνολικά 16 «γαλάζιοι» βουλευτές που με δημόσιες δηλώσεις έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν. Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μάλιστα θα μιλήσει την προσεχή Πέμπτη στην Ολομέλεια, και για τους βουλευτές Μίλτο Χρυσομάλλη, Ανδρέα Κατσανιώτη, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Φώντα Μπαραλιάκο, Αννα Καραμανλή, Κώστα Καραγκούνη, Βασίλη Γιόγιακα, Μπάμπη Αθανασίου, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Θανάση ∆αβάκη, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Κώστα Γκιουλέκα, Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργο Καρασμάνη, Θεόδωρο Καράογλου.

Σε αυτούς προστίθενται και οι επτά βουλευτές ∆ιονύσης Ακτύπης, Γιάννης Πασχαλίδης, Γιάννης Ανδριανός, Κώστας Βλάσης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς και Μάριος Σαλμάς, οι οποίοι αν και δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως φέρονται να προσανατολίζονται στην καταψήφιση.

Προς την αποχή προσανατολίζονται τουλάχιστον 12 βουλευτές. Πέρα από τον κ. Βορίδη που προαναφέραμε, πρόκειται για τους: Αγγελο Συρίγο, Γιώργο Γεωργαντά, Χρήστο Κέλλα, Μάρκο Καφούρο, Γιάννη Καλλιάνο, Κώστα Κατσαφάδο, ∆ημήτρη Μαρκόπουλο, Κώστα Κεφαλογιάννη, Στέλιο Πέτσα, Νότη Μηταράκη και Γιάννη Οικονόμου.

Οι προβληματισμένοι

Τουλάχιστον εννέα βρίσκονται μεταξύ «όχι» και αποχής: Θανάσης Πλεύρης, Χρήστος Μπουκώρος, Λάκης Βασιλειάδης, ∆ημήτρης Κυριαζίδης, Θανάσης Καββαδάς, Σπύρος Κουλκουδίνας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Γιώργος Στύλιος και Μάνος Κόνσολας.

Επίσης, τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί και μια νέα δεξαμενή βουλευτών οι οποίοι ενώ το προηγούμενο διάστη- μα προσανατολίζονταν στην αποχή, τελικά σκέφτονται να εμφανιστούν στη Βουλή και να στηρίξουν τις ρυθμίσεις. Στην κατηγορία που κινείται μεταξύ αυτών των δύο επιλογών είναι οι προαναφερθέντες υφυπουργοί Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μαρία Κεφάλα και Γιάννης Μπούγας, καθώς και οι βουλευτές Νίκος Βλαχάκος, Γιώργος Βλάχος, ∆ημήτρης Καλογερόπουλος, Νικήτας Κακλαμάνης.

Στο ΠΑΣΟΚ

Στην αναλογική σύγκριση με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη του κάθε κόμματος, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΠΑΣΟΚ, καθώς στις δύο συνεδριάσεις που πραγματοποίησε η Κοινοβουλευτική του Ομάδα για το θέμα του γάμου 12-15 βουλευτές της επαρχίας -από τους συνολικά 32- διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις. Μεταξύ αυτών η γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και οι βουλευτές Μανόλης Χνάρης, Απόστολος Πάνας, Νάγια Γρηγοράκου, Χριστίνα Σταρακά, Ανδρέ- ας Πουλάς, Τάσος Νικολαΐδης, Κατερίνα Καζάνη, Ελένη Βατσινά, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ιλχάν Αχμέτ, Μπουρ- χάν Μπαράν και Σταύρος Μιχαϊλίδης.

Πήγη:www.protothema.gr

Related posts

Ξεπέρασαν τις 3.000 οι παραβάσεις στους δρόμους της Κρήτης

ΔΙΚΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Υπογραφή σύμβασης OAK και Πανεπιστημίου Κρήτης για ανακατασκευή κτηρίου στο Ρέθυμνο

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ (Α’ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΥΛΙΚΟΥ)

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Leave a Comment