www.rethymnonews.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τούρκος ΥΠΕΞ: Παρακολουθούμε τις ισορροπίες με τα F-35 στην Ελλάδα – Η Άγκυρα θα προμηθεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Αίγυπτο

Fidan Turkey Scaled

«Θα δούμε πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες με την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, και αν θα αλλάξουν πρέπει να το εξετάσουμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν στη λίστα των χωρών στις οποίες οι ΗΠΑ θα έδιναν F-35, ειδικά επειδή είναι χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι για την χώρα του προβλέπεται η παράδοση κάποιων F-35 μετά το 2030.

Τι θα γίνει μέχρι τότε; Τι θα συμβεί; Το θέμα που εξετάζουμε είναι, ειδικά όσον αφορά σε συστήματα αεράμυνας και συστήματα αεροπορικής επίθεσης, με επίκεντρο τα μαχητικά αεροσκάφη, να βελτιώσουμε τις δυνατότητές μας από αυτή την άποψη.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η αντίληψη είναι ότι έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο που έχουμε βιώσει από την ιστορία. Κάποια από αυτά τα προβλήματα δεν ανήκουν σε αυτή τη γενιά, τα κληρονομήσαμε. Πώς μπορούμε, λοιπόν, ως υπεύθυνα άτομα αυτής της γενιάς, να διαχειριστούμε αυτά τα προβλήματα;

Ενώ υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, σε ποιους τομείς μπορούμε, ως ώριμα κράτη, να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και να προχωρήσουμε; Το προωθούμε λοιπόν ως μεθοδολογία και τώρα, με το όραμα και την υποστήριξη που παρέχουν και οι δύο ηγέτες μας, προσπαθούμε ως Υπουργείο Εξωτερικών να προωθήσουμε αυτή τη θετική ατζέντα.

Υπάρχουν τα ζητήματα των οικονομικών σχέσεων, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, πολιτιστικές δραστηριότητες, συνεργασία για την έκδοση βίζας, πολλά θέματα όπως ταξίδια στα νησιά και οι μεταφορές.

Από την άλλη, τα χρόνια θέματα μεταξύ μας, ειδικά το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, τα θέματα που σχετίζονται με τον εξοπλισμό, τους ορισμούς του εναέριου χώρου κ.λπ., μπορούν να συζητηθούν εδώ από μια νέα οπτική γωνία.

Έχουμε απόψεις πάνω σε αυτά, το ψάχνουμε. Ο ομόλογός μου και εγώ συζητάμε πολύ για αυτά τα ζητήματα, υπάρχει μια συμφωνία ότι και οι δύο πλευρές συμβάλλουν στη μείωση της στρατιωτικής έντασης, και αυτή η συμφωνία πηγαίνει καλά μέχρι στιγμής.

«Υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού»
Υπάρχει ένας καλός διάλογος για αυτό το θέμα, ειδικά η εποικοδομητική προσέγγιση που έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών μας προς αυτό, έχει σοβαρά αποτελέσματα και δίνει απαντήσεις, είπε ο Χακάν Φιντάν.

Για το Κυπριακό, μίλησε για μεγάλο θέμα: Η Κύπρος είναι ένα από τα θέματα στα οποία εστιάζουμε. Είναι ένα μεγάλο θέμα από μόνο του. Πώς μπορούμε να προωθήσουμε τα μεταξύ μας θέματα, ειδικά το Αιγαίο και μετά την κατάσταση των ομοεθνών μας, χωρίς να αναλογιστούμε πολύ αυτό το θέμα; Με άλλα λόγια, προσπαθούμε να το λύσουμε διευρύνοντας τα όρια της διπλωματίας.

Η Άγκυρα θα προμηθεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Αίγυπτο
Η Τουρκία συμφώνησε να προμηθεύσει μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Αίγυπτο, την οποία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα, επισφραγίζοντας τη συμφιλίωση των δύο χωρών, ανακοίνωσε λίγο αργότερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

“Η διαδικασία εξομάλυνσης έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι σχέσεις (μεταξύ των δύο χωρών) είναι σημαντικές για την ασφάλεια και το εμπόριο στην περιοχή”, υπογράμμισε ο Χακάν Φιντάν σε τηλεοπτική συνέντευξη. “Κάναμε συμφωνία να τους εφοδιάσουμε με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός. “Πρέπει να έχουμε σοβαρές σχέσεις με την Αίγυπτο για την ασφάλεια στη Μεσόγειο”.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anka, η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αίγυπτο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου.

Πήγη:www.newsit.gr

Related posts

Με επιτυχία το 4ο CARNIVAL RUN του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Ρέθυμνο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Κολοκοτρώνη από 5 – 9 Μαρτίου

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

H Υπηρεσία Πρασίνου εμπλουτίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου Ρεθύμνης.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Leave a Comment