www.rethymnonews.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρεύμα, πετρέλαιο, αποζημιώσεις – Αυτά είναι όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Agrotes (2)

Την επέκταση του μέτρου της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στους αγρότες και το 2024, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της απάντησής του στην ερώτηση για του προέδρου της ΚΟ «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση, για τους πληγέντες της θεομηνίας «Daniel» στη Θεσσαλία.

«Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία μας πηγαίνει καλά, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και το 2024, άλλα 82 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

«Τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί κάτι που σημαίνει ότι το αγροτικό εισόδημα θα ενισχυθεί με 750 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε επίσης ως εθνικής σημασίας τα θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα ανακοινώνοντας τα εξής:

 • 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας η αποκατάσταση των ζημιών στην Θεσσαλία. Έχουν ήδη δοθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ για δρόμους, νερό και ρεύμα.
 • Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις
 • Ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων θα έρθει προς νομοθέτηση εντός του μήνα.
 • Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους αγρότες θα επεκταθεί και το 2024 (82 εκατ. ευρώ).
 • Ανατολή του 4% των στρεμμάτων για Αγρανάπαυση και ένταξη των εκτάσεων αυτών στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
 • Το Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των αγροτικών επιδοτήσεων 750 εκατ. ευρώ
 • Η ΔΕΗ θα παρέχει 10% μείωση στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο
 • Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
 • Φωτοβολταϊκά για Νέους Αγρότες ύψους 30 εκατ. ευρώ.Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW
 • Στους αγρότες των συνεταιριστικών σχημάτων και της συμβολαιακής γεωργίας, μεσοπρόθεσμη μείωση του ρεύματος της τάξης του 30% για μια δεκαετία.
 • Επιδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων για μια δεκαετία.
 • Το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη Χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας

Χαρίτσης: «Φοβάμαι ότι θα μπούμε στον δρόμο της επικοινωνιακής διαχείρισης»

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε πρώτος ο πρόεδρος του κόμματος «Νέα Αριστερά», ο οποίος σημείωσε ότι: «η Θεσσαλία πνίγηκε στις λάσπες». Όπως σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή οι αγρότες διαμαρτύρονται απελπισμένοι. «Κατέθεσα την ερώτηση για να μεταφέρω την κραυγή απόγνωσης αυτών των ανθρώπων, όπως τη βίωσα στην περιοχή. Ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας είναι στα μπλόκα, διεκδικώντας μέτρα. Στα μπλόκα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι – ειδικά της Θεσσαλίας – έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι κακοκαιρίες.

Η κυβέρνηση μιλά για υποκινούμενες κινητοποιήσεις, είπε ο κ. Χαρίτσης, αφήνοντας αιχμές για την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Είναι προσβολή να μιλάμε έτσι γι’ αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Ο πρόεδρος του κόμματος «Νέα Αριστερά» σημείωσε: «Φοβάμαι ότι θα μπούμε στον δρόμο της επικοινωνιακής διαχείρισης», αρνούμενος ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, θα βοηθήσουν ουσιαστικά τους αγρότες.

«Λέτε στους πληγέντες, αφού αναγκάστηκαν να πιέσουν, ότι θα τους δώσετε κάποια χρήματα. Πώς θα μπορούν να δουν αν θα μπορούν να στήσουν ξανά τη δουλειά τους;», διερωτήθηκε.

Μήπως ανοίγει αυτός ο κύκλος για να κατευναστούν οι αγρότες που είναι στα μπλόκα, διερωτήθηκε ο κ. Χαρίτσης. «Σας καλώ να απαντήσετε στους αγρότες, να τους απαντήσετε για τις αποζημιώσεις», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Χαρίτσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Οφείλετε να απαντήσετε πότε θα τους δοθούν τα χρήματα της πρώτης αρωγής», συμπλήρωσε ο Αλέξης Χαρίτσης. Μάλιστα, τόνισε: «Άνθρωποι βρέθηκαν άστεγοι μέσα σε μια νύχτα, έχει ολοκληρωθεί η καταβολή επιδόματος ενοικίου; Τι θα γίνει με αυτό το θέμα;».

Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση. Μάλιστα, ζήτησε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης για το τι θα γίνει με τη λειτουργία των σχολείων της Θεσσαλίας. «Οι καταστροφές στις σχολικές υποδομές είναι μεγάλες», είπε και διερωτήθηκε σχετικά με την πρόβλεψη που υπάρχει. «Θα υπάρξει πρόνοια για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και τους φοιτητές που προέρχονται από αυτές τις περιοχές», ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς τόνισε ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας περιμένουν απαντήσεις.

πηγή newsbomb.gr

Related posts

Σε ποια σημεία γίνονται δωρεάν rapid test την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Έγκριση παράτασης παραχώρησης κτιρίου πρώην ΚΕΓΕ στο Δήμο Ρεθύμνου από Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για δημιουργία σχολείου Ειδικής Αγωγής. 31/01/2024

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Ρέθυμνο: Νέα οχήματα ζητούν οι αστυνομικοί

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Leave a Comment